Friday, October 5, 2007

Het fenomeen zeekomkommer

Kia Orana!
Hoe is ie daar? Alles okay, hopen wij!
Hier alles goed. We zijn een paar daagjes uit de lucht geweest; op Aitutaki is het allemaal wat eenvoudiger en kleinschaliger. Nu zitten we de weblog en mails bij te werken via een telefoonlijntje, geen sinecure, want zo'n lage snelheid ben je echt niet meer gewend!

Woensdag hadden we een kort vluchtje van Rarotonga naar Aitutaki, zo'n 220 km naar het noorden. Eenmaal geland op het superkleine vliegveldje zaten we al snel op het resort, Samade on the Beach. De lagune van Aitutaki is geweldig! Het eilandje is slechts 9 km lang, de lagune heeft een omtrek van 45 km. Ons resort ligt direct aan zee, met een prachtig uitzicht over de lagune. Zulke kleuren blauw....

Gisteren hebben we een cruise gedaan, een cadeautje van het reisburo, Pacific Island Travel.
's Ochtends met een speedboot naar Honeymoon Island (geen toeval!). De boot stopte een eindje voor het eilandje, want we gingen eerst snorkelen. Wat is dat mooi daar! Om het eiland is een brede strook, met laag water. Dat gaat heel snel over in een diepte van ca. 7 meter. Het koraal is prachtig, vele soorten vissen. En die schelpen.... daar moet een andere naam voor worden verzonnen, het zijn knoepers van meer dan een halve meter groot!
Daarna zijn we naar Honeymoon Island gewandeld, zie foto hieronder. Op het eiland woont een kolonie sternen, met jongen. Verder woont er niemand op het eiland, er staan wel wat boogjes van bruiloften die daar zijn geweest. Heel apart, zo'n klein eilanje in het niets. Het barst er hier van overigens....Na het eilandje te hebben bekeken zijn we naar One Foot Island gevaren. Ook dit eiland is onbewoond, maar heeft wel een postkantoor! Heel apart. We waren ons paspoort vergeten voor een stempel, dus hebben onszelf een kaart gestuurd, met dit stempel er op. En... het is werkelijk niet te geloven, maar het postkantoor heeft een kaart teruggekregen, waarop stond: "Groeten uit het Westland". Jij soms Aadje? :-)
Het verhaal over de naam van het eiland, One Foot (Print) Island, is overigens heel leuk, maar te lang om hier nu te vertellen.
Op het eiland hadden we lunch (met BBQ), en wat vrije tijd. Het weer was prachtig, dus we zijn het eiland rond geweest en hebben wat gezwommen. We hebben een bruinrood laagje gekregen om onze toch al bruine basten.
Laat in de middag zijn we terug gevaren met een catamaran.

Vandaag hebben we voor de komende twee dagen een brommert gehuurd. Vandaag is de laatste volledige dag, maar morgen zijn we hier ook nog een groot deel van de dag, dus wel fijn om mobiel te zijn. Aitutaki is erg klein, dus we gaan zo alle wegen af en alles bekijken. Grappig als je dat kunt zeggen....

Dan het fenomeen zeekomkommer. Simon uit Enschede had ons er al veel over verteld, op Drawaqa, maar we hadden ze nog nooit gezien. Op de Cook Islands sterft het van de zeekomkommers. Voor degenen die ze (ook nog) niet kennen: zwarte "drollen", een penislengte lang (22 cm, zeg maar...) en rubberachtig van consistentie (merkten we toen we er per ongeluk op gingen staan). Als je 'm op je schoent legt en opwipt, boven water, dan komt er water uit. Leg je 't op 't droge (even maar), dan beweegt het - het is dus een beest (wat we later bevestigd kregen). Sommige vangen zand, en worden dan helemaal grijs. Bizarre beestjes, maar ze blijven toch een beetje eng.

De Cook Islands zijn (ook weer) erg mooi! Anders weer dan Samoa en Fiji, maar dat is juist het leuke van deze reis, de variatie in gebruiken, cultuur, landschappen, enzovoorts. We prijzen ons dan ook erg gelukkig dat we deze reis hebben kunnen maken! Via deze weblog hebben we een indruk willen geven, vooral voor onszelf om wat eerste indrukken op te schrijven, hoe kernachtig soms ook. We hebben een beperkt aantal mensen van onze website verteld, en de mensen die gereageerd hebben: top, hardstikke leuk!

Mogelijk dat we nog een nieuwe blog hier maken, anders wellicht op LAX of pas weer thuis, om het rond te breien.

Tot ziens en mails allemaal, tot de volgende blog!

No comments: