Friday, September 14, 2007

Apia en Upolu

Hi hi, hoe is ‘t daar? Hier alles wel, prachtig weer, mooi eiland (Upolu) en Samoanen zijn zo aardig en vriendelijk…
Gisteren hebben we een uitstapje gemaakt naar Apia, met de shuttle van het resort. Apia is de hoofdstad van Samoa, en er is wellicht nog minder te beleven dan in Delft-zuid. Toch hebben we ons prima vermaakt, omdat alles zo anders is. De overvolle bussen, die gewoon open zijn en waar een keiharde muziek uitkomt. De vlooienmarkt, waar van alles te koop is (mooie T-shirts!), en waar het gezellig is (maar ook bloedheet). Het tempo van de mensen: onthaasten gaat hier best. Maar vooral de vrolijkheid en vriendelijkheid van de mensen: een glimlach en je krijgt een volle lach terug. Men is heel belangstellend : waar je vandaan komt, hoe je « hello », « thank you » en « goodbye » zegt in het Nederlands, hoe lang je hier nog blijft en wat je van Samoa vindt. Met name het Samoa museum was erg interessant ! Leuke tentoonstelling, onder andere over de tijd dat Samoa in handen was van de Duitsers.

Op Upolu leeft men in de dorpen langs de weg. Vele dorpen zijn nog versierd vanwege de South Pacific Games, enige weken geleden. Varkens en honden schooien langs de weg, de Samoanen zelf zitten, wachten, werken of wassen zich langs de weg, en men woont in eenvoudige huizen zonder muren. Opa en oma liggen vrolijk in de tuin begraven te wezen…. ‘s Lands wijs, ‘s lands eer.
Vandaag hebben we de auto gekregen en hebben een rondje over Upolu gemaakt. Veel gezien, prachtige natuur: bossen en bergen (de Alpen, maar dan met palmbomen), watervallen en prachtige kustlijnen. Alles is hier nog ongerept en natuurlijk, schoon en doet onbedorven aan. Men is echter zo christelijk als wat: alle tovergeloven vind je hier, van de gangbare (katholicisme en protestantisme) tot secte-achtige zaken (7e dag Adventisten, Bahia....). In de Bahia temple hebben de de manager ontmoet: een Iranier die via de VS in Samoa is beland. Zo weggelopen uit een boek van Ira Levin… wat een engerd. Eet vast dode kindjes in zijn vrije tijd.


We hebben het dus (ondanks de Bahia-man) erg naar ons zin! Kijk maar eens naar de foto hierboven... Morgen zullen we overvaren naar Savai’i, het grootste eiland van Western Samoa. Wellicht melden we ons dan weer, bij aanwezigheid van een internet-verbinding.
SMSen gaat trouwens slecht (na 3-7 keer proberen gaat ‘t berichtje weg), maar ontvangen lijkt wel goed te gaan. Spam ons dus maar! :-)
Tot de volgende blog!!

No comments: