Friday, September 21, 2007

Suva revisited

Bula allemaal, hoe is 't er mee?
We hebben weer een vraag gekregen: dit keer van twee collega's van de DAI. Men vroeg zich af wat nu precies de kava-ceremonie inhoudt. Leuk dat je dit vraagt, want toevallig hebben we dit gisteren "ondergaan". In de middag reeds was iemand bezig met het fijnstampen van wortels van de peperplant in een hoge, smalle koperen pot, met een lange dunne staaf. Voor iedere stamp wordt de zijkant van de pot aangetikt, resulterend in een hoge pling. Het geluid gaat dan ook: pling-stamp-pling-stamp, etc. 's Avonds begon de ceremonie. Iedereen op een cocosmatje rond een grote kom van hout. Hierin enige liters water. Vervolgens wordt de fijngestampte wortel in een doek gedaan en geweekt in het water. Het goedje wordt een beetje gekneed (extractie). Het water wordt wit/beige van kleur.
Dan wordt er wat gepreveld, geschreeuwd en gezongen. Vantevoren is een chief aangewezen, die moet waken over ieders welzijn en -bevinden. Er wordt een kommetje (halve cocosnoot-schaal) van de derrie opgeschept, en deze wordt aan iemand aangeboden. Als je de kom wilt leegdrinken, klap je een keer in je handen (op Fijiaanse wijze, dat dan weer wel) en pak je de kom aan. Je roept "BULA!!" en drinkt de kom leeg, in 1 teug. Daarna geef je de kom terug, klapt drie keer en kijkt zo stoer mogelijk. Eerlijk is eerlijk, het ziet er smeriger uit dan het is, maar het valt mee. Het lijkt wel wat op zoethout. Je tong raakt een beetje verdoofd. De chief is de baas, en na de eerste ronde volgden er nog twee.... Het was nog lang onrustig op het resort....

Vandaag naar Suva geweest! Het was wel droog, maar niet heel zonnig, dus geen weer om te bakken maar om wat te doen. Suva dus. Wat een stad! De hoofdstad van Fiji, met een deel wat vooral uit markt en India-winkeltjes bestaat. Geinig, superdruk en chaotisch. Er is ook een meer westers deel, waar de ketens zitten (McD, KFC). Suva was een leuke ervaring, een goede keuze derhalve. En.... een foto van de haven. En Rob, hoop dat deze in de smaak valt. Er zijn er meer hoor!


Laat de vragen verder maar komen! Tot de volgende blog!

No comments: